Snoeien doet groeien
8 december 2021
Op een zachte dag in de herfst/winter snoeien wij vaak de fruitbomen. We halen de oude takken van onze appel- en perenbomen weg, zodat we ook volgend seizoen weer kunnen genieten van een goede oogst. We snoeien juist in deze tijd omdat de bomen nu in de rustfase zitten. In de late herfst en winter zijn de bladeren van de bomen gevallen, en de kaalheid biedt een duidelijk zicht op de takken.
Rustfase…dit doet mij denken aan de acute manier waarop ons sociale leven weer tot stilstand is gekomen door de semi-lockdown. De decembermaand die altijd zo druk is, met van alles wat aan het einde van het jaar nog moet worden gedaan. De rust staat in stil contrast met de normaal zo gezellige eindejaarsdiners, borrels en andere decemberdrukte. Terwijl ik veel tijd in de tuin doorbreng dringt het besef binnen dat deze fase van rust voor de natuur heel normaal is. In de laatste weken van december gaan we richting de kortste dag en de winter staat in het teken van rust. In de natuurlijke cyclus is dit nodig om straks in het voorjaar weer te kunnen groeien en bloeien.
Stilstand is geen achteruitgang
Wanneer heb jij voor het laatst stilgestaan? Van een afstand gekeken naar je werk, je collega’s, de processen en projecten? Ik merk dat de meeste organisaties (die wij de laatste weken op bezoek hebben gehad) nog druk bezig zijn met de plannen voor 2022. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat deze plannen vaak gebaseerd zijn op het voorgaande jaar met weinig ruimte voor vernieuwing. Dit terwijl deze tijden van crisis mogelijk toch vragen om nieuwe ideeën en een frisse blik.
Beweeg mee met het seizoen
Als je stilstaat komt er ruimte om op een andere manier naar je dagelijkse bezigheden te kijken. Je stapt uit je bubbel en doet nieuwe inspiratie op. De ratrace van alledag verdwijnt naar de achtergrond en je ziet scherper waar jij of jouw team zich op zou moeten focussen volgend jaar.
Cut the crap
Mijn favoriete slogan in interim jobs. En mijn favoriete oefening om met teams te doen als ze bezig zijn met hun jaarplan is: ‘Stop, Start, Continue’. Deze oefening is ideaal om te bekijken welke oude takken er uit jullie dagelijkse gang van zaken opgeruimd moeten worden.
Zie het als een snoei-oefening om met het team te doen. Om te monitoren of de focus wel op de juiste dingen ligt.
De oefening
Toets jullie werkwijze, processen, programma’s en projecten langs Stop, Start, Continue. Welke takken kun je opruimen, een beter plekje geven of laten hangen? Vraag jezelf elke keer de volgende vragen af.
Stop:
- Waar kunnen we beter mee stoppen? Omdat het te veel tijd, geld of energie kost en te weinig oplevert?
- Hoeveel extra tijd en of budget zou ons dat opleveren?
- Wat moeten we nog doen om dit project echt te beëindigen?
Start:
- Waar praten we al heel lang over en zouden we nu echt een begin mee moeten maken?
- Waarom is het tot nu toe niet gestart?
- Wat hebben we nog nodig (denk aan: kennis, tools, resources en goedkeuring) om van start te kunnen gaan?
Continue:
- Waar willen we in ieder geval mee doorgaan? En waarom?
- Hebben we er voldoende tijd aan besteed of willen we intensiveren?
- Hoe kunnen we daar met elkaar voor zorgen?
Maak er een teamsessie van
Kom straks, als de maatregelen weer wat verruimd worden, met jouw team eens kijken naar jullie lopende projecten. Hebben jullie de juiste focus? En welke projecten zou je eigenlijk nog willen stoppen? Met de blik op de gesnoeide boomgaard krijg je een frisse blik op jullie plannen. Een dagelijkse inspiratie voor groei en bloei. De agenda voor volgend jaar is open! Interesse, informeer naar de mogelijkheden!