Poppy de pionier

20 mei 2022

Overal zie je ze weer in de bermen in bloei komen. Felrode stipjes van de klaproos (poppies), een papaver soort.  Je ziet ze ook veel bloeien op bouwterreinen of waar wegen worden aangelegd. Het zijn echte pioniersplanten. De eerste planten die een braakliggend terrein veroveren. Nog een ander bekend voorbeeld is de korenbloem. Deze soorten doen het goed op voedselarme grond waar in de bodem wordt gerommeld. De zaden kunnen wel tientallen jaren in de bodem zitten zonder aan kiemkracht te verliezen. Wordt de bodem omgewoeld dan grijpen ze hun kans.

Klaprozen leven snel en intensief

Het zijn eenjarige planten die soms al in het najaar ontkiemen. Je ziet dan een rozet op de bodem ontstaan. In het voorjaar komt de harige bloemstengel tevoorschijn en de bloemknoppen. De haren op de stengel hebben ook een functie, nl. bescherming tegen vraat door insecten. Zo kunnen de vraatzuchtige kevertjes niet makkelijk naar de bloem toe kruipen. De zaden worden verspreid door de wind, grote hoeveelheden per bloem wat ze op een slimme manier verstrooien. Beetje vergelijkbaar met een zoutvaatje, via kleine openingen strooit de klaproos iedere keer wat zaadjes door beweging van de wind. Pioniersplanten groeien snel en produceren veel zaden zodat ze de kale bodem snel bedekken om erosie tegen te gaan. Sommige soorten hebben diepe penwortels waarmee ze voedingstoffen uit de diepte ophalen en de bodemstructuur verbeteren. Andere pionier soorten hebben dichte wortelpakketten waarmee ze de bodemdeeltjes bij elkaar houden. Samen lossen ze zo problemen met de bodem op waarna er andere meerjarige planten en grassen kunnen gaan groeien, ook wel ecologische successie genoemd.

Open plekken benutten voor innovatie

Het is interessant om eens met deze lens te kijken naar hoe innovatie- of veranderingsprocessen in jouw organisatie zijn ingeregeld. Worden open plekken goed benut en zijn rafelrandjes in de organisatie toegestaan? Rafelrandjes vormen vaak een rommelige grens tussen het ene en het andere ecosysteem. Daarmee een goede vestigingsplaats voor nieuwe soorten waaruit nieuwe ideeën en creatieve oplossingen ontstaan. Zit het innovatieteam in hetzelfde gebouw, of op een andere plek. En mogen er ook dingen mislukken, of wordt het team dan in 1x opgedoekt? Denk eens aan die harige stengel van de klaproos, hoe bescherm je de innovators tegen de typische sarcasten die alles bij het oude willen laten. Oftewel is er ruimte om te mogen experimenteren?

Pionieren

En heb je de juiste mensen in dienst die ook durven te pionieren? Mensen die denken in mogelijkheden, risico’s durven nemen en uit hun comfortzone durven stappen. Graag van de gebaande paden af willen gaan, en de open plekken innemen? Het lijkt een open deur, maar pionieren is niet voor iedereen weggelegd. Voor de ene persoon is dit makkelijker dan voor de andere.

Hoe benut jij de randen?

Het is interessant om met deze spiegel van de natuur eens te kijken naar de ruimten aan de randen van jouw organisatie. Is er de mogelijkheid om te experimenteren? En wordt het veranderpotentieel wel voldoende benut. Mooie voorbeelden zijn oude industrieterreinen waar volop wordt geëxperimenteerd door kleine start-ups. Kijk eens naar het oude Philips terrein, Strijp-S waar creativiteit, kunst, design en innovatie samenkomen. Heb je de juiste personen die ook durven pionieren zodat echte verandering tot stand komt?

Spiegel van de natuur

Bij PLUK trainingslocatie in de fruitboomgaard vind je een unieke plek om jullie innovatiekracht eens tegen het licht te houden. Een dag ‘weg van je werkplek’ kan hierin faciliterend werken. Eén blik naar buiten houd je symbolisch een spiegel voor, je kunt de rafelrandjes opzoeken en zien wat er in de overgangsgebieden tot stand komt. Het is mijn eigen dagelijkse inspiratie voor groei en bloei.

Kom je ook een keer een kijkje nemen? Informeer gerust naar de mogelijkheden voor een teamsessie!

Alle blogs