Droogtestress

7 september 2022

Al wandelend door de omgeving hoor ik de bladeren onder mijn schoenen ritselen, op sommige plaatsen lijkt het al volop herfst. Bomen laten hun bladeren vallen en ook de eikeltjes, beukennootjes en kastanjes vallen dit jaar vroeg van de boom. De eerste eekhoorntjes op zoek naar voedsel heb ik al in de tuin gespot.

Het is een erg droge zomer geweest, en nog steeds heeft de natuur last van te weinig neerslag. Overal zie ik in augustus al geel-bruine bladeren aan de bomen, vooral de kastanjebomen hebben last van droogtestress. Door de hitte verdampen ze meer water via de bladeren dan dat ze kunnen opnemen via hun wortels. Als reactie schieten ze in de stressmodus en gaan ze in een slaapstand. De bomen laten nu al massaal hun bladeren vallen als verdedigingsstrategie tegen de droogte. Als dat een jaartje gebeurt is dat niet zo erg. De natuur is veerkrachtig. Vorig jaar was een natte zomer, dus dat heeft de bomen enigszins goed gedaan. Maar ook in de voorbije jaren was er sprake van droogte. En als dit een paar jaar aanhoudt dan raken de bomen die hier gevoelig voor zijn echt uitgeput. Er ontstaat een vicieuze cirkel, minder bladeren betekent minder fotosynthese, waardoor de bomen minder suikers kunnen opnemen en hun voedselvoorraden niet kunnen aanvullen. Zo zullen bepaalde soorten gaan verdwijnen. Terwijl andere soorten die hier wel goed tegenkunnen de ruimte gaan innemen van andere bomen, wat ten koste gaat van de biodiversiteit

Elke boom heeft zijn eigen feedbackloop

In ons klimaat is het normaal dat loofbomen in de herfst hun bladeren laten vallen. We genieten van de fraaie goudgele en rode kleuren in het bos als de bomen het bladgroen terugtrekken uit de bladeren zodat het in de takken behouden blijft. Deze zomer zien we bladval al veel eerder optreden getriggerd door droogtestress. Een effectieve verdedigingsstrategie. Bladeren nemen individueel veranderingen in de omgeving waar en de boom reageert hierop, een verfijnde feedbackloop.

Hoe reageert jouw organisatie op verandering?

Ook veel organisaties maken een verhitte zomer door. Je hoeft de krant maar open te slaan en je leest over crisis na crisis. Hoge inflatie, almaar stijgende energieprijzen en krapte op de arbeidsmarkt zorgen voor veel onzekerheid. September is voor veel organisaties een tijd van meerjaren plannen maken. Met de huidige onzekerheid in de markt is het echter steeds lastiger om bepaalde voorspellingen te doen. Er is van alles in beweging, en het is steeds moeilijker om de toekomst te kijken. Sommige organisaties maken al helemaal geen lange termijn plannen meer, maar zetten hoog in op het verbeteren van hun responsieve vermogen en wendbaarheid. Anticiperen op onverwachte gebeurtenissen, denk aan de afgelopen lockdowns, plotseling hogere energieprijzen door de oorlog in Oekraïne, en de aanhoudende schaarste in onderdelen vragen om forse aanpassingen. Je kunt niet meer vertrouwen op het oude, vertrouwde zoals het altijd ging. Juist door te leren omgaan met tegenslagen en crises train je veerkracht.

Hoe zit het met jullie feedbackloops?

Om snel te kunnen reageren op fluctuaties en in te spelen op de dynamiek van de dag, zijn feedbackloops in de organisatie cruciaal. Denk aan medewerkers met klantcontact die de trends voorspellen, of inkopers die als eerste te maken krijgen met prijsaanpassingen.

Voelhorens in de markt en contact met de omgeving zijn van levensbelang om te kunnen blijven bestaan. De eerste energie-intensieve bedrijven schalen hun productie al terug of leggen de productie al helemaal stil vanwege de torenhoge energiekosten, ze gaan in de zogenoemde ‘care and maintenance stand’. Hopelijk vinden de medewerkers die hun baan verliezen snel ander werk, er zijn nog steeds heel veel sectoren met tekorten.

Eén ding is zeker, deze productiebedrijven zullen de situatie voortdurend moeten blijven evalueren en zodra het kan de productie weer opstarten. Geen sprake van een slaapstand dus.

Spiegel van de natuur

Terwijl het lijkt of de bomen in de slaapstand gaan door de aanhoudende droogte, vindt er ondertussen volop afstemming plaats. De natuur maakt gebruik van verbindingen via wortels en schimmels, en boort hulpbronnen aan.  Opgeslagen voorraden worden gebruikt om de nieuwe situatie te kunnen doorstaan. Aanpassen en meebewegen.

Hoe wendbaar is jouw organisatie?

Het is interessant om met deze spiegel van de natuur eens te kijken naar welke uitdaging jullie met name te wachten staat. Welke acute zaken vragen aandacht? Het najaar jaar is altijd een natuurlijk moment om even te bezinnen waar jullie je voor in willen zetten, en dat geldt zeker dit dynamische jaar. Niemand weet hoe de toekomst eruit gaat zien. Dat die niet gelijk is aan de oude situatie is duidelijk. Om snel en responsief te kunnen reageren kun je eens kijken naar de organisatie van jullie feedbackloops. Wie fungeren bij jullie als voelhoorns in de markt, en hoe responsief is de organisatie als het op snelheid en aanpassing aankomt? Voelen de medewerkers zich gehoord als ze waardevolle input leveren? Hoe spelen jullie in op de huidige veranderende marktomstandigheden?

Bij PLUK trainingslocatie is de aankomende herfst in de tuin nu al goed merkbaar. De eekhoorns slepen de eikeltjes en beukennootjes mee hun nest in. Een unieke plek om jullie feedbackloops eens tegen het licht te houden. Een dag ‘weg van je werkplek’ kan hierin faciliterend werken. Eén blik naar buiten houd je symbolisch een spiegel voor, je kunt de droogtestress zelf ervaren en zien wat dit met de natuur doet. Het is mijn eigen dagelijkse inspiratie voor groei en bloei.

Kom je ook een keer een kijkje nemen? Informeer gerust naar de mogelijkheden voor een teamsessie!

#vergaderen #teamlocatie #trainen #brainstormen #inspiratiesessie

 

Alle blogs