Bescherm de bloesem

26 april 2021

De bloesem aan de fruitbomen in de lente is een voorbode van het fruit dat in de zomer aan de appel-, peren-, en kersen- en pruimen- bomen gaat groeien. Voor de fruitbomen en telers is de bloesemtijd ook een spannende tijd, de bomen worden dag en nacht in de gaten gehouden. De bloesemknopjes zijn extra kwetsbaar en kunnen geen nachtvorst meer hebben. Immers, als de knoppen kapotvriezen dan zal er over een aantal maanden niet geoogst kunnen worden, en dat moet natuurlijk voorkomen worden.

Drukte bij fruittelers

Ook in de afgelopen weken daalde de temperatuur in de nachten tot net onder het vriespunt. Geen rustige tijd, maar ‘alle hens aan dek’. Het beschermen van de knoppen gebeurt meestal met behulp van water. Door tijdens de vorst de bomen te besproeien ontstaat een ijslaagje om de jonge knoppen, wat fungeert als een soort beschermlaagje.Bij sommige fruitsoorten kiest men voor vuurpotten om de temperatuur hoog te houden, bijvoorbeeld bij bomen die gevoelig zijn voor schimmels.

Bloesem als indicator

Ik zie een parallel met bloesem in organisaties. Bloesem als eerste indicator van een nieuwe ingeslagen weg. Of bij een lancering van een nieuwe dienst of product. De eerste successen, of kleine resultaten. Hoopvol, maar nog lang niet waar je wilt zijn.

Hoe ga je daar als organisatie mee om? Schreeuwt het management om meer, meer en sneller resultaat, of worden deze eerste indicatoren zorgvuldig behandeld, omdat het kwetsbaar is en nog alle kanten op kan gaan. Hoe wordt de inzet al beloond, het proces van het lopen van de nieuw ingeslagen weg, de groei goed begeleid, en hoe staat het met het vertrouwen dat de bloesem gaat leiden tot sappige appels en peren? Ik heb regelmatig ervaren dat nieuwe zaken en kleine successen in de kiem worden gesmoord. Door een combinatie van ongeduld, gebrekkige data en te hoge verwachtingen, waardoor de projecten niet leiden tot gewenste resultaat. En waardoor mensen worden afgeremd in hun enthousiasme en motivatie.

Welke indicatoren gebruik jij in je organisatie?

Voorafgaand aan een lancering, of een nieuw project is het goed om jullie KPI’s eens tegen het licht te houden en afstemming te bereiken wat je wilt gaan meten en met welk doel. Welke ‘bloesem’ hebben jullie gedefiniëerd? En welke externe factoren kunnen dit beïnvloeden? Zodat iedereen met eenzelfde blik kijkt naar de dashboards met indicatoren, en hier gezamenlijk acties op formuleert.

Een dag ‘weg van je werkplek’ kan hierin faciliterend werken. Eén blik naar buiten houd je symbolisch een spiegel voor van de natuur, waar de fruitbomen nu in volle bloei staan. Een spiegel om tot inzichten te komen om te bedenken hoe jij in je organisatie de bloesem beschermt en beloont.

Een teamsessie in de boomgaard

Straks, als de maatregelen weer wat verruimd worden zijn jullie met je team van harte welkom bij PLUK trainingslocatie, waar een diversiteit aan fruitbomen nu in volle bloei staat. Het is mijn eigen dagelijkse inspiratie voor groei en bloei.  Ondertussen verbouwen we de monumentale schuur, het zogenaamde oude ‘koelhuis’ waar vroeger het fruit na de oogst lag te drogen tot een mooie vergader/trainingslocatie.

Kom je rond de zomer ook eens een kijkje nemen? Dan kun je zelf het fruit zien groeien!

 

Alle blogs